Sittstrejken på medborgarplatsen

Foto:

Sommaren 2017 påbörjade Fatemeh Khavari och en grupp andra unga med rötterna i Afghanistan en sittstrejk på Mynttorget utanför Riksdagen i Stockholm för att protestera mot tvångsutvisningar till Afghanistan. De strejkande protesterade mot utvisningar till Afghanistan generellt, på grund av säkerhetssituationen i landet, men framförallt till stöd för de ungdomar som kommit som minderåriga till Sverige under 2015. Många av dem hade på grund av Migrationsverkets långa handläggningstider hunnit fylla 18 år innan de fick besked på sin ansökan, och bedömdes därför som vuxna trots att de kommit till Sverige som barn.

Strejken fick snabbt uppmärksamhet och fler människor anslöt sig, främst unga från Afghanistan, men också allierade från andra delar av befolkningen. Till slut bestod sittstrejken av flera hundra människor. Ungdomarna fick mycket stöd och mycket mediauppmärksamhet, men också hat och hot, bland annat av den högerextrema gruppen Nordisk Ungdom, som attackerade demonstranterna. Ungdomarna ringde 112 och polis kom till platsen, men tre ungdomar skadades. Ungdomarna höll sig själva till en strikt ickevåldsprincip, något som också uppmärksammades i media och stärkte stödet för strejken.  Efter attacken flyttade strejken till Medborgarplatsen på Södermalm av säkerhetsskäl. När tillståndet för strejken på Medborgarplatsen tog slut flyttade den istället vidare till Norra Bantorget i centrala Stockholm.

Sittstrejken pågick i totalt två månader. Den avslutades på grund av kyla, regn och skolstart, innan några politiska beslut tagits till förmån för de unga afghanerna, men kampen slutade inte, utan ungdomarna fortsatte att engagera sig för att påverka politiker och den allmänna opinionen. Sittstrejken och ungdomarnas engagemang antas ha varit en viktig bidragande orsak till att riksdagen senare antog en lag som gjorde det lättare för unga flyktingar som studerade i Sverige att få uppehållstillstånd för att avsluta sina studier och sedan kunna söka jobb i Sverige.

Lyssna på P3 Nyheter Dokumentär om sittstrejken här: https://sverigesradio.se/avsnitt/976314

Dela den här sidan